Riistetty lapsuus, yksinäiset yöt


Jotta voisitte ymmärtää millainen ihminen olen, voisin hieman kertoa lapsuudestani joka lievästi ilmaistuna poikkeaa siitä mitä tarkoitetaan normaalilla lapsuudella.



Isäni oli naimisissa äitini kanssa mutta jätti hänet kuultuaan raskaudesta, yritti toki ensin aiheuttaa äidilleni keskenmenon potkimalla häntä vatsaan, ja tietystihän isä oli väkivaltainen juovuksissa.
Synnyin pohjoisessa ja ensimmäiset lapsuusmuistoni ovat ajalta ennen tarhaa. 

 

Asuimme varuskunnan alueella koska isäni oli kapiainen ja erottuaan äidistäni jäimme asumaan tähän asuntoon isän muuttaessa pois. Asunto oli vanhassa rivitalossa jossa pienet etupihat oli eroteltu matalalla aidalla.

 

Minulla on 10 vuotta vanhempi veli joka asui kanssamme tuolloin. Veljellä oli eri isä kuin minulla ja häntä näkyi kotona aniharvoin.



Isäni oli alkoholisti ja sama pätee myös äitiini. Muistan olleeni tarhaikäinen kun äitini lähti iltaisin juhlimaan ja jätti minut yksin kotiin ilman hoitajaa. Muistan kuinka olin iltaisin pimeyden saavuttua peloissani ja odotin äitiäni kotiin joka sitten usein saapuikin aamulla repo rankana kaikesta juhlimisesta ja makasi sängyssä seuraavan päivän minun yrittäessäni löytää jääkaapista jotain syötävää ja koska olin niin pieni että en tiennyt mitä jääkaapin ruokatavarat olivat tuli usein syötyä kaikkea mielenkiintoista.



Muistan että näitä yksinäisiä öitä oli useita ja äitin poissaolo öisin oli välillä enemmän sääntö kuin poikkeus. Ehkä näistä yksin vietetyistä illoista/öistä johtuen pelkäsin pimeää aika pitkään.

 

Eräänä päivänä äitini nukkuessa krapulaansa pois olin asuntomme etupihalla jossa aidan takana naapurin pihassa oli koira jota rapsuttelin aidan raosta sen heiluttaessa häntäänsä iloisena. Jostain sain idean etsiä jääkaapista koiralle jotain syötävää ja näin tein. Kannoin kaapista pihalle kaikki mitä löysin ja tiputtelin niitä aidan yli koiralle. Iltapäivällä äiti heräsi ovikellon pirinään ja avattuaan oven siellä seisoi mies sotilaspuvussa joka löi äidille käteen setelirahan. Äiti katsoi rahaa ihmeissään ja kysyi että mistä hyvästä tämä on, mies vastasi: "teidän poika on syöttänyt minun ajokoiran viikoksi eteenpäin".

 


Muutettuamme varuskunnan alueelta pois asuimme hetken pienessä omakotitalossa jonka käsittääkseni omisti äidin uusi miesystävä Raimo. Raimon tullessa kuvioihin tilanne muuttui hetkeksi kannaltani paremmaksi, äiti olikin iltaisin ja öisin kotona kunnes huomasin jossain välissä Raimon kadonneen kuvioista meidän edelleen asuessa ilmeisesti hänen talossaan. 

 

Äidilläni ei ollut autoa joten hän vei minua silloin tällöin tarhaan pyörällä. Usein kävi niin että äiti ei tullutkaan hakemaan minua tarhasta vaan istuin siellä tarhatätin kanssa kahdestaan hänen tavoitellessaan äitiäni puhelimitse. Joskus minut haki veljeni äitin polkupyörällä ja joskus eräs täti joka vieraili meillä satunnaisesti. En tiedä kuka tuo täti oli mutta hänen nimensä oli Helka.



Olin kertonut äidilleni että haluaisin joskus saada oman mikroauton. Tästä mikroautosta tulikin heti äidilleni hyvä pelikortti jota hän käytti iltaisin lähtiessään kaupungille juhlimaan "äiti lähtee etsimään sinulle nyt sitä mikroautoa" sanoi äiti lähtiessään yönselkään ja jättäessään minut yksin kotiin.



Äidin ollessa poissa oli minulla vilkkaana poikana reilusti aikaa touhailla omia kolttosiani.
Kerran löysin autotallin roskakorista mustan spraymaalipurkin joka oli lähestulkoon täynnä ja ihmettelinkin että miksi se on heitetty roskikseen. Asuintalomme aidan toisella puolella oli kerrostaloja jonne sitten suunnistin spraypurkki kainalossa. Muistan selvästi että maalasin kerrostalon lipputangon mustaksi siltä osin minne yletyin ja myös kerrostalon takaseinän koko matkalta täyteen tikku-ukkoja ja muita lapsenomaisia piirrustuksia.
Seuraavana päivä joku mies tuli meille. Äidin avatessa oven ja jutellessaan hänen kanssaan hetken, huusi äitini minua ovelle ja kysyi olenko sotkenut maalilla naapurin seiniä yms. Tietysti kiistin kaiken mutta kiistämisen jälkeen minulle selvisi miksi spraypullo oli heitetty roskikseen, siitä oli suutin rikki ja se roiski maalia käyttäjän päälle eli koko naamani oli maaliroiskeita täynnä jolloin kiistäminen oli enää turhaa =)



Jatkoin maalarin uraani myöhemmin. Minua kismitti suuresti että naapurin kakaroilla oli polkupyörät mutta minulla ei. Löysin yhtenä päivänä taas kerran autotallista spraymaalia, tällä kertaa kullanväristä. Maalailin sillä pihassa pikkukiviä kultaiseksi minkä kerkesin kunnes maali loppui.
Eräänä päivänä äitini tullessa kotiin hän kysyi että mitä ovat nuo useat lasten polkupyörät pihassamme, totesin tyynesti että pyörät ovat minun. Äitini ihmetteli että mistä olin ne saanut ja kerroin että olin ostanut ne naapurin kakaroilta. Äitini kysyi että milläs olin ne maksanut niin vastasin tyynesti että kullalla :)






Muistan kerran voineeni fyysisesti todella huonosti ja kerroin asiasta äidilleni useasti parin päivän aikana. Äiti ei kiinnittänyt sanomaani huomiota keskittyen juomiseen, meikkaamiseen ja illanviettoihin kaupungilla. Parin päivän kuluttua maatessani sängyssä tunsin kuinka se leijuu, tunne oli hurja. Huusin sängystäni äidille että sänky lentää jolloin äitini tuli katsomaan. Olin hiestä märkä ja palelin. Äitini kokeili otsaani ja haki heti kuumemittarin jonka työnsi kainalooni. Siihen aikaan mittaria piti pitää kainalossa 10 minuuttia ja tuon ajan äitini kulki edes takaisin sänkyni vierelläni. Kuumemittaria katsottuaan näin äitini hieman hätääntyvän, ilmeisesti korkean kuumeen johdosta luulin sänkyni lentävän. Samana päivänä meille tuli joku mies joka oli ilmeisesti lääkäri koska hän kuunteli keuhkojani stetoskoppilla ja teki muitakin tutkimuksia minulle. Muistelisin että minulla oli keuhkokuume.

 

Veljeni asui talon yläkerrassa olevassa huoneessa jonne minulta oli pääsy kielletty. Toki siellä kuljin kollaamassa paikkoja kun veli ei ollut kotona.

 

Kerran veljeni tuli kotiin ja hänen farkkunsa olivat kauttaaltaan veressä. Muistan että äitini yritti pestä farkkuja puhtaaksi mutta turhaan. Seuraavana päivänä meille tuli kaksi miestä jotka puhuivat äitini kanssa todella pitkään. En nähnyt veljeäni tuon jälkeen pitkään aikaan. En ymmärtänyt tuolloin mitä tapahtuu. Joku mies oli yrittänyt raiskata veljeni tyttöystävän ja veljeni oli etsinyt tuon miehen käsiin ja hakannut hänet pahaan kuntoon ja lopuksi lyönyt vielä veitsellä. Veli istui vankilassa vuoden joko tapon yrityksestä tai törkeästä pahoinpitelystä. 


Tästä talosta muutimme noin 500km päähän pienelle paikkakunnalle Pohjanmaalle. Veljeni jäi pohjoiseen eli muutimme kahdestaan äidin kanssa. Tässä uudessa paikassa muistan ensimmäisen ja viimeisen kerran äitini olleen töissä hetken aikaa, se oli hyvää aikaa vaikka äiti joikin töiden lomassa mutta pysyi kuitenkin tajuissaan eikä lähtenyt öisin minnekkään.
Asuimme silloinkin omakotitalossa joka ilmeisesti tuli meille vuokralle jotenkin äidin työnantajan kautta.

 

Muutaessamme tälle paikkakunnalle olin tarhassa hetken kunnes aloitin ensimmäisen luokan koulussa.



Muistan kerran kun heräsin yöllä meteliin joka kuului talostamme sisältä. Astuin huoneestani ulos ja totesin että pimeässä talossamme hiippailee useita miehiä jotka kaikki kantavat tavaraa käsissään. En tiedä missä äitini oli mutta miesten lähdettyä hän tuli jostain luokseni kun katselin keittiön ikkunasta miesten menoa pihalla. Katuvalojen tai joidenkin muiden valojen loisteessa tunnistin yhden miehistä Raimoksi, samaksi mieheksi jonka talossa olimme ennen asuneet. Käsitin tilanteen niin että äitini oli varastanut hänen omaisuuttaan muuttaessamme jonka hän nyt sitten haki keskellä yötä kodistamme takaisin.



Aika nopeasti tapahtuman jälkeen kuvioihin tuli uusi mies nimeltä Jussi. Jussi oli kiva, kunhan oli selvinpäin. En tiedä hankkiko äitini hänet vain turvaksi kun oli käynyt niitä yöllisiä vieraitakin.
Aika nopeasti Jussin tapaamisen jälkeen äiti jäi pois töistä ja viina alkoi taas maistumaan urakalla. Päivisin ja iltaisin ryypättiin Jussin kanssa ja huudettiin ja tapeltiin, tätä melua pakenin aina huoneeseeni ja kuuntelin täysillä radiota etten olisi kuullut riitelyä joka oli välillä niin kiivasta että Jussi löi äitiä ja äiti löi Jussia.



Muistan yhden talviyön kun äiti haki minut sängystä ja juoksimme talomme takaovesta lumihankeen ja kyyristyimme metsään. Muistan kuulleeni kovan äänen jonka tulkitsin laukaukseksi. Olimme kyyryssä hangessa aika pitkään koska muistan kuinka äitini ja minä tärisimme vilusta, olihan meillä päällä vain yöpuvut ja olimme paljain jaloin. Tovin kuluttua menimme naapuri talon ovelle jonne pääsimme sisään lämpimään.



Tämä suhde ei sitten kestänytkään kauan ja äitillä olikin pian uusi mies kierrossa. Tämän uuden miehen nimeä en muista mutta sanottakoon häntä vaikka Antiksi.
Antti asui lähellä meitä omakotitalossa ja omisti keskustassa olevan tanssiravintolan jonka yhteydessä oli päivisin auki oleva kioski jossa myytiin jäätelöä ja irtokarkkeja.
Muistan kun äiti meni iltaisin kyseiseen ravintolaan juhlimaan Antin kanssa ja otti minut mukaansa ja vei suljettuna olevaan pimeään kioskiin ja antoi laatikollisen irtokarkkeja ja sanoi että syöhän poika karkkia, äiti tulee pian. Siellä minä sitten istuin pimeän kioskin lattialla suu makeana karkeista äitin juhliessa seinän takana olevassa ravintolassa.
Muistan selvästi kun äitini haki minut aamuyöstä kioskin lattialta ja menimme autolla kotiin äitin ajaessa, olen varma että hän oli humalassa.

 

 



 

Kerran näihin aikoihin istuessamme päivällä keittiönpöydän ääressä syömässä lensi äitini polkupyörä lasin läpi keittiön pöydälle. Rikkinäisen lasin takana oli Jussi, äidin edellinen mies pelkkä pyyhe vyötäisillään ja ilmeisesti tukevassa humalassa.
Jussi lähti kävellen pois paikalta ja äitini käski minun seurata Jussia että tietäisi minne hän menee. Seurasin Jussia ojissa välillä maaten koska minua pelotti. Jussi käveli suoraan äitini uuden miesystävän Antin luokse ja meni taloon sisälle. Juoksin kotiin ja kerroin äidilleni minne Jussi meni. Äitini soitti heti Antille ja muistan kun hän kysyi häneltä puhelimessa että onko Jussia näkynyt ja käsitin että vastaus oli ei vaikka Jussi siellä olikin.

 

Tämän episodin jälkeen muutimme aika nopeasti pois kyseiseltä paikkakunnalta.
Seuraava asuinpaikkamme oli rivitalon päätyasunto pienellä kaava-alueella.





Kommentit

  1. Voi kauhia );
    Tämä pisti tosiaanki miettimään.. En enää sano omaa elämääni rankaksi :<

    Vaikka tuo lapsuutes on jo ohi, voimia tosiaanki sulle!<3

    VastaaPoista
  2. Minunkin on ihan pakko nyt kirjoittaa, niin järkyttynyt olen kirjoittamastasi! Tiedät varmasti itsekin, miten kauhean väärin KAIKKI on, mitä lapsuutesi aikana olet kokenut. Uskomatonta, että olet yhä tolpillasi ja selvästi aika selväjärkisen oloinenkin, vaikka lapsuutesi on ollut niin karmaiseva kokemus, että moni olisi jo aikoja sitten luovuttanut. Minäkään en todellakaan kehtaa enää kutsua omaa lapsuuttani vaikeaksi. Mielenkiinnolla jään seuraamaan, millaista juttua tähän blogiin kertyy jatkossa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se väärin mutta vanhempiaan ei voi kukaan valita. Elämä pelataan niillä korteilla mitkä on jaettu ja luovutettukkin on useasti mutta tässä sitä vielä ollaan.

      Poista
  3. Sinulle on tehty ihan hirveästi vääryyttä ja mietinkin, miten olet ylipäänsä jaksanut pysyä elämän syrjässä kiinni. Millainen elämäsi on nykyään? Oletko rikollinen tai väkivaltainen? Vaikutat fiksulta ja kirjoitat hyvin. Tsemppiä! Toivottavasti elämäsi eheytyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastauksia kysymyksiisi on tulossa kunhan saan kirjoitettua blogia eteenpäin.

      Poista
  4. Sanattomaksi vetää ja paljon herättää tunteita. Ei kyllä voi enää omasta lapsuudestaan valittaa ja oikein hävettää, kun joskus niin tehnyt.
    Helppoa ei varmasti taipaleesi ole ollut ja ties mitä on tuonkin jälkeen vielä tapahtunut, mutta menneisyyshän ei kuitenkaan saisi määritellä tulevaisuuttamme? Sinä vaikutat henkisesti vahvalta ihmiseltä ja toivon, että se vahvuus onkin kasvattanut sinusta sellaisen ihmisen, että pystyt elämään täysipainoisesti omana itsenäsi, kantaen nuo lapsuutesiarvet sotamuistoina mukanasi, mutta jättämällä ne todellaki pelkiksi muistoiksi.
    Sinun tarinasi.... tai ennemminkin Sinun Elämäsi kosketti omaani.

    Voimia Sinulle ja Kiitos blogistasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jokainenhan meistä kantaa ikäviä muistoja mukanaan, se on eri asia kuinka niiden kanssa pärjää ja kuinka niitä käsittelee =)

      Poista
    2. Niin totta. Eikä kukaan voi asettua toisen kenkiin ja tietää, miten toinen kokee tai tuntee elämänsä tapahtumat; toiselle joku kokemus on myrsky vesilasissa ja toisen se sama asia upottaa kokonaan.
      Mielenkiinnolla odotan jatkoa ja sitä, miten koet menneesi tänä päivänä. Kovin moni meistä syyttää vanhempiaan omista valinnoistaan aikuisiällä, unohtaen valinnanvapautensa, mutta tottahan on myös se, että kun elämänsä matkalle ei ole lapsuudessa saanut kunnon eväitä reppuun, tyhjästä on paha ammentaa.

      Hienoa, että olet löytänyt kirjoittamisen ja pystyt sitä kautta purkamaan tuntojasi.

      Poista
  5. Jokin testissäsi oli tuttua, jotain olen kuullut ennenkin..
    Meillä on mörkömme, inhottavaa kun ne on vanhempamme. :(

    VastaaPoista
  6. Jos olet jotain kuullut mikä on MINUN elämästäni tarkoittaa se sitä että kuulut minun lähipiiriin joka on todella suppea. Tietysti sattuuhan näitä asioita muillekkin ja en varmasti ole ainoa jonka lapsuus ei ole ollut sitä elämän parasta aikaa.

    VastaaPoista
  7. Aikamoista.. Huhhuh... En oikein tiedä mitä tuohon voi sanoa :( No ainakin että olet melkoinen sissi ja kaikki mitä olet joutunut kokemaan on niin väärin!!! Kiinnostaa, odotan mielenkiinnolla lisää luettavaa kun mieleen pomppasi heti paljon kysymyksiä. Kirjoitat hyvin ja veikkaankin että jos kirjoittaisit elämästäsi kirjan niin sitä myytäisiin paljon. Elämä kasvattaa, toisilla enemmän toisilla vähemmän, sinä olet selviytyjä. Huvitti tuo auton täyttäminen lumella :D Pilkettä silmäkulmassa pitääkin olla! Ne on niitä asioita jotka saa jaksamaan kaiken pskan keskellä.... Kaikkea hyvää sinulle, jään odottamaan jatkoa tarinaasi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kysymyksiäkin voi täällä esittää ja vastaankin asiallisiin kysymyksiin jos blogini ei anna niihin vastausta. Tulevia blogi tekstejäni en valitettavasti aio kommentoida ennen aikoja vaan annan kirjoitusteni puhua puolestaan.
      Pilkettä silmäkulmassa pitää aina olla ja ei elämä ole aina niin vakavaa vaikka siinä huonoja asioita tapahtuisikin, se on vain elämää, ei sen enempää =)

      Poista
  8. Oikein raivo nousee kokemaasi kohtaan..Miten joku voi olla noin läpimätä paska omaa lastansa kohtaan.
    Tuntuu tyhmältä toivottaa jaksamisia,mutta en muutakaan osaa sanoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisinpa sanoa olevani katkera lapsuudestani mutta en enää voi, se on mennyttä ja nyt katsotaan vain tulevaisuuteen.

      Poista
  9. Kamalan vaikea tällaiseen mitään sanoa... Ehkä kuitenkin tahtoisin kertoa että vaikutat olevan vahva ihminen ja todellakin sydämestäni toivon että elämäsi on mallillaan eikä moista paskaa tarvitse enää kokea. Jään odottelemaan jatkoa ja laitan blogisi kirjanmerkkeihin.
    Itsekin alkoholisti-isän "alaisuudessa" eläneenä ja kaikki miessuhteet elämässäni tämän takia välillisesti tai välittömästi pilanneena ei voi muuta kuin sympata, vaikka eipä tää kyllä mitään ole sun kokemuksiin verrattuna. Halaisin jos voisin. :)

    VastaaPoista
  10. Mulla on ollut paljon samanlaista, huomaan lukea rivien välistä että sinäkin olet ottanu koettelemuksesi vahvuutena. Me joilla on ollut hurjinta lapsena, osaamme usein aikuisena sitten käyttäytyäkkin. Omat huonot kokemukseni otan huomioon lapseni kasvatuksessa, vältän kaikintavoin samoja virheitä mutten kasvata lastani täydessä pumpulissa vaan asioista tullaan keskustelemaan niiden oikeilla nimillä menneisyyttäkään peittelemättä. Rehellisyys, puhuminen ja luottamus, niihin minä uskon kaiken p'skan jälkeen ihmissuhteissa :)

    Kaikkea hyvää sinulle, aion jatkaa blogisi seuraamista, on siinä sen verran paljon samaa oman entisen elämäni kanssa. Aurinkoista kevättä <3

    T.Ninni23v

    VastaaPoista
  11. Lyöty, mutta vielä jaloillaan28. maaliskuuta 2012 klo 2.20

    Hei! Luin PITKÄN tarinasi kokonaan. Kaikki mitä mielessäni on, kaikki kannustavat sanat, tuntuvat liian laimeilta. Tiedän, että sinulle sanat TSEMPPIÄ, VOIMIA, KYLLÄ KAIKKI KÄÄNTYY HYVÄKSI jne. saattavat vain aiheuttaa suuttumusta. En voi käsittää, miten olet päässyt jaloillesi. Ehkä Korkeamman voiman avulla? Joka tapauksessa toivon, ettet jätä kirjoittamista. Jos arvostelevat kommentit tai nettipalstoilla asioittesi repostelu alkaa haitata, suosittelen laittamaan blogin "yksityiseksi", niin että tänne pääsee vain kutsutut lukijat kirjauduttuaan ensin sisään.

    Mielelläni kuulisin, mitä sinulle nyt kuuluu. Entä veljellesi? Missä ovat äiti, Tarmo ja muut pahoinpitelijäsi? Oletko tavannut Raijaa sittemmin?

    VastaaPoista
  12. Nyt kuuluu hyvää ja kiitos kysymästä. Elämä on raiteillaan ja kaikki vanha taakka on liki poistettu. Lähiviikkoina on vielä yksi ponnistus ja sen jälkeen kaikki vanha taakka on edesmennyttä elämää.

    Veli asuu naapuri pitäjässä ja tekee samoja virheitä kuin minä nuorena, toki ehkä sen elämä silti on enemmän reilassa kuin omani aikoinaan.

    Tarmo eli veljeni isä kuoli vuosia sitten thaimaassa, sydänkohtaus kuulemma. Muista pahoinpitelijöistä en tiedä muuta kuin että Markku soitti minulle useita vuosia sitten päästyään siitä tytön raiskauksesta linnasta, löin luurin korvaan.

    Raijaa en ole tavannut mutta jokin sai minut etsimään häntä facebookista tällä viikolla. Lähetin viestiä mutta en ole varma oliko kyseessä juuri tuo luokanvalvojani, vastausta ei ole ainakaan vielä tullut.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit