Nuoruuden kasvukipuja ja huumeita


Ammattikoulun toisella luokalla ollessani opettaja pyysi minut keväällä noin paria kuukautta ennen kesäloman alkua puheilleen. Hän totesi että minulla on kuluvalla lukukaudella niin paljon poissaoloja että joutuisin käymään "kakkosen" uudestaan. Kiitin kohteliaasti ja lähdin viettämään kesälomaa etuajassa.



Kyseinen kesä meni kuten ennenkin, aika humussa. Sattui ja tapahtui kaikenlaista kuten muutama ampumavälikohtaus, yksi puukotus, poliisin takaa-ajoja autolla ja juosten ja yksi suurempikin juttu joka oli kymppi uutisissa, iltapäivälehtien etusivulla, radiossa ynnä muualla.



Tuosta kesästä on aika hatarat muistikuvat ehkä johtuen päihteiden määrästä.

Yhden mielestäni hauskan asian muistan kuitenkin selvästi.



Oli kesäyö ja päätimme kahden kaverini kanssa ottaa hänen isänsä auton käyttöön luvatta. Kännissä oltiin kaikki ja kuski arvottiin tyyliin "se ajaa joka on eniten pöhnässä", eli minä tartuin rattiin.
Autonavaimet check ja paanalle. Ajeltiin pitkin kyliä koko yö kunnes palautettiin auto paikkaan josta sen alunperin otimme käyttöön.
Lähdimme siitä sitten kävelemään kylän poikki kohti kaverin asuntoa mutta matkamme keskeytti paikallinen konstaapeli joka koukki meidät ilmeisesti omaan autoonsa ja laittoi meistä kolmesta isoimman käsirautoihin.
Matka suuntasi poliisilaitoksen pihalle jossa meidät siirrettiin maijaan joka vei minut ja toisen ystäväni kotiin ja kaverini joka oli käsiraudoissa vietiin terveyskeskukseen verikokeisiin koska poliisi kertoi heillä olevan todistaja joka on nähnyt kyseisen kaverin ajavan autoa.



Seuraavana päivänä sain puhelimitse kutsun saapua laitokselle kuultavaksi jonne painelin saman tein kävellen koska matkaa sinne oli about 500m.
Minut vietiin kuulusteluhuoneeseen jossa edellisiltana meidät napannut poliisi totesi että: "kuulustelen sinua epäiltynä törkeästä rattijuopumuksesta, ajo-oikeudetta ajosta ja törkeästä liikenteen vaarantamisesta".
Poliisi kertoi samaan hengen vetoon että heidän todistajansa oli erehtynyt kuskista ja oli myöhemmin tunnistanut poliisin rekisteri valokuvasta minut auton kuljettajaksi.
Keskeytin konstaapelin puheet ja kysyin että mikä helvetin törkeä rattijuopumus, johon poliisi totesi että: "sinähän olit eilen niin kännissä että et kunnolla pystyssä pysynyt".
Vastasin että niinpä, mutta puhallutitko sinä minut?
Poliisin naama vaihtoi väriä ja hän poistui huoneesta. Kuulin jostain kaukaa kiroilua ja hetken päästä pöydän toiselle puolelle istuutui uusi kuulustelija joka aloitti sanoilla: "kuulustellaan sinua epäiltynä ajo-oikeudetta ajoon". No sain siitä lopulta laitokselta pienen sakon matkaani.¨

 

 

Tuohon aikaan kuvioihin oli tullut myös huumausaineet lähinnä kannabis ja hasis. Sitä haettiin naapuri pitäjästä pieniä määriä ja polteltiin pienellä porukalla. 

 


 

Ajan saatossa tuo porukka pikku hiljaa kasvoi jolloin myös poltettavaa tarvittiin enemmän. Tyyppi jolta ostin aineita lupasi esitellä minut toiselle tyypille jolta voisi ostaa kerralla enemmän. Esittelyn jälkeen sovittiin kauppojen yksityiskohdat kuten hinta, aika ja paikka. 

Kauppapäivän lähestyessä keräsin rahaa kavereilta ostoa varten ja sain ystävältäni hänen auton lainaan koska kaupat oli tarkoitus tehdä isommassa kaupungissa kirkon pihalla jonne matkaa oli reilut 100km. Ystäväni vannoi auton oleva kunnossa eli katsastettu ja kunnossa yms.

Kauppapäivänä laitoin vyölaukkuuni tukun rahaa, Pesola merkkisen vaa'an ostoksen punnitsemista varten sekä 6,35 kaliberisen taskupistoolin. Minulla ei ollut ajokorttia mutta ajoin 30km toiselle paikkakunnalle josta otin kuskiksi kaverini joka oli hoitanut mainitsemani esittelyt. Kyseisellä kaverilla oli ajokortti mutta hän oli niin kovaa piripäissään että matka kaupunkiin oli kuin kauhuelokuvasta, tajutonta ylinopeutta ja ohituksia vaikka oli vastaantulevaa liikennettä. 

Kaikesta huolimatta pääsimme pelipaikalla ja tein kaupat heikistä eli 100 grammasta hasista. Siihen aikaan ei ollut digitaalivaakoja kuten nyt vaan jousella toimivia pienen kapasiteetin vaakoja.


 

Tästä johtuen ajoimme läheiselle kerrostalo alueelle jonne oli tarkoitus mennä yhteen tutun asuntoon punnitsemaan ostosta. Matkalla toki polteltiin autossa piipusta paukut ja todettiin ostoksen olevan toimivaa sorttia. 

Päästyämme kyseisen kerrostalon pihalle ihmettelin pihassa hääriviä miehiä kunnes tajusin kauhukseni niiden olevan poliiseja. Selvisi että viereiseen asuntoon oli juuri tehty huumeratsia, voin sanoa että kaikenlaisia uhkakuvia hiipi mieleeni. 

Asuntoon päästyämme paloittelin laatan pienempiin paloihin voidakseni punnita sen. Punnitessani tavaraa soi asunnon ovikello ja asunnon omistaja oven avattuaan tuli huoneeseen kysymään että kenen on tuo punainen volkkari pihalla, vastasin että minun ja hän viittelöi oven suuntaan että siellä on jollain sinulle asiaa. 

En voinut jättää ostoksiani valvomatta koska asunnossa oli outoa porukkaa joten keräsin kaiken kannabiksen pöydältä vyölaukkuuni pistoolini kaveriksi ja painelin ovelle. Ovella seisoi mies joka näytti virkamerkkiä ja kertoi olevansa poliisi, luultavasti samaa porukkaa joka oli ratsaamassa naapuria. Poliisi pyysi minut ulos auton luokse joka oli minun vastuullani ja kertoi että auto on katsastamatta ja siinä ei ole vakuutusta. Kerroin että en tiennyt sitä ja että olin hyvässä uskossa lainannut auton kaveriltani ja kortillinen kuskikin minulla oli. Poliisi tuumasi että anna avaimet niin käydään koittamassa onko autossa edes jarruja, se ei varmaankaan ollut oikea syy mutta suostuin ja hyppäsin apukuskin paikalle. 

Koko auto haisi kannabikselle ja kojelaudalla oli piippu jolla olimme juuri poltelleet. Ajaessaan poliisi tuumasi minulle että "teillä on aika kovat wunderbaumit täällä". 

 


Tiedustelin poliisilta kuinka saan auton takaisin sen omistajalle ja hän neuvoi että minun pitää hakea paikalliselta katsastuskonttorilta siirtolupa joka sisältäisi siirron ajaksi liikennevakuutuksen. 

Palasin asuntoon ja hoidin punnitsemisen ja suuntasimme kuljettajan kanssa kohti katsastusasemaa josta sain ostettua siirtoluvan päiväksi ja paperin todisteeksi siitä. Tuohon aikaan ei ollut vielä niitä liimattavia tarrakilpiä kuten nykyään. Homma bueno eli kotimatkalle siis. Kuskikin oli rauhoittunut poreistaan vaikka olikin pilvessä ja ajeli rauhassa kohti kotia minun nuokkuessa etupenkillä piipun kanssa. 

Taisin nukahtaa autoon ja heräsin kun kuski pökkäsi minua ja sanoi poistuvansa. Mitä helvettiä, mehän oltiin ihan eri paikkakunnalla kuin siellä minne piti mennä. Kuski poistui autosta ja meni sisään johonkin taloon. Minulla ei ollut ajokorttia ja polttelemani pilvi oli saanut minut hyvin vainoharhaiseksi, jännitti pirusti hypätä auton rattiin mutta oli pakko. 

Ajelin rauhassa koska oli pimeää ja ajokunto hutera. Olin lähestulkoon perillä auton minulle lainanneen ystäväni luona jossa kaverit jo kovasti odottelivat minua saapuvaksi tai lähinnä ostoksiani, oli vain ylitettävä valtatie ja sen ylitettyäni ajaa 300m hiekkatietä ystäväni pihaan.

Lähestyessäni valtatietä huomasin risteyksen vasemmalla puolella valtatien reunassa auton parkissa, katsoin ensin että se on taksi mutta pysähtyessäni risteykseen tajusin sen olevan poliisin maija perä minuun päin. Ajattelin että tämä on sattumaa ja että he eivät huomaa minua kun rauhassa ylitän tien ja jatkan matkaani. Ennen tien ylitystä katsoin myös oikealle ja kauhukseni huomasin sielläkin olevan poliisi maijan parkissa tien sivussa perä minuun päin. 

Tajusin että kyseessä ei ole enää sattuma vaan aiemmin autolla ajanut poliisi oli ilmoittanut paikkakuntani poliisille että sinne on tulossa luultavasti huumelasti ja poliisit olivat motittaneet tien molempiin suuntiin auton omistajan talon lähettyviltä. Normaalisti olisin tullut maijaa vastaan pitkin valtatietä mutta koska kuskini oli ajanut aivan eri paikkakunnalle saavuin kohteeseen tätä pikkuista sivutietä pitkin.

Jatkoin varovasti matkaani valtatien ylitse ja samalla huomasin kuinka poliisiautoissa syttyi vilkkuvalot ja ne alkoivat kääntää autojaan minun suuntaani. Painoin kaasun pohjaan ja ajoin niin lujaa kuin pystyin ystäväni pihaan, sammutin auton vauhdista ja hyppäsin kyydistä. 

Auto jäi pihaan valot päälle kuskin ovi auki minun juostessa asuntoon sisään. Päästyäni sisään huusin yhdelle kavereistani että minua ei saa löytää täältä. Poliisit saapuivat pihaan ja koputtivat oveen kysyen kuka ajoi autoa johon kaverini vastasi että hän ajoi jolloin hänet vietiin maijaan istumaan. Poliisi puhallutti hänet, tutki taskut ja tivasi että miksi ajoit niin lujaa ja miksi autoon jäi ovi sepposen selälle ja valot päälle. Kaveri selitti ihan pokalla että televisiosta tulee sellainen huippu elokuva joka alkoi juuri ja hän ei halunnut missata sitä. Poliisi ei voinut muuta kuin antaa kaverilleni pienen sakon koska hänellä ei ollut näyttää siirtolupaa autolle joka oli taskussani ja minä olin talon kellarissa piilossa.

Hasiksen hyvä puoli oli että se hillitsi alkoholin kulutustani ja rauhoitti minua sen verran että en ollut koskaan agressiivinen polteltuani piippua.





Kommentit

Suositut tekstit